SAS Amex jämförelse för 2024

SAS American Express som det också kallas är ett mycket intressant betalkort då det kan ge så oerhört mycket tillbaka om det används optimalt. Till skillnad från Norwegian-kortet som vi rekommenderar för de flesta så kostar SAS Amex-korten pengar. Men om du någon gång vill resa finare än vanlig ekonomiklass så bör du överväga SAS Amex.

Vi har tagit fram ett fullt verkligt exempel för dig som börjar från noll och skaffar ett SAS Amex Premium eller Elite för att du skall förstå potentialen med korten. Läs här hur du kan åka affärsklass för under 2000 kr Stockholm - New York T&R.

Precis som det framstår så kan du alltså få ovanstående resa för under 2000 kr. Skulle du köpa den till ordinariepris så skulle samma resa kunna kosta t.ex. 22000 kr per person. Du "sparar" alltså i detta fallet över 20000 kr genom rabatten du får från SAS Amex när du handlat för över 150 000 kr under ett kalenderår. Du kanske alltid har undrat vilka det är som köper dessa dyra biljetter och framförallt hur vissa har råd med dem, här har du delvis svaret!

Vilket SAS Amex skall man skaffa?

För att få maximalt värde av ditt SAS Amex så anser vi att du bör skaffa ett Premium eller Elite-kort. Dessa erbjuder nämligen den oerhört värda poängrabatten på 50 % upptill 2 personer som gäller alla SAS-destinationer och Star Alliance-destinationer (t.ex. Lufthansa, Singapore Airlines, Thai med flera) i hela världen. När du skaffar Amex så rekommenderar vi även att du ser till att bli inbjuden/värvad eftersom du då får en startbonus.

En annan stor fördel med Elite och Premium-korten är att det ingår ett extrakort till dig själv. Detta kortet kan du ha för att separera olika utgifter, t.ex. så kan du använda det för utlägg som du gör på ditt jobb. Det finurliga är nämligen att när fakturan från Amex kommer så är ditt vanliga kort och extrakortet separerat så du enkelt kan se vad du köpt med ditt extrakort. Utöver detta så kan du även på Amex hemsida samt i deras app välja att bara se transaktioner för ditt extrakort.

Känner du att du helt omöjligt kan nå upp i 150 000 kr per år, trots att du läst vår guide för maximering men tror att du klarar 100 000 kr per år så kan Classic-kortet vara ett alternativ. Det ger dig nämligen en poängrabatt på 50 % som gäller alla SAS-destinationer i Europa.

Vi börjar med en jämförelse för SAS Amex Premium och Elite då vi starkt rekommenderar dessa, längre ner hittar du även information om Classic-kortet.

Jämförelse mellan Elite och Premium

Elite Premium
Månadsavgift 400 kr
1 mån gratis
100 kr
1 mån gratis
Extrakort för familj 3 st ingår 1 st ingår
Eget extrakort 1 st ingår 1 st ingår
Poängintjäning 20 extrapoäng per 100 kr 15 extrapoäng per 100 kr
Intjäning på SAS.se 30 extrapoäng per 100 kr 30 extrapoäng per 100 kr
50% poängrabatt
upptill 2 personer
Vid 150 000 kr spendering
samt vid 300 000 kr spendering
Vid 150 000 kr spendering

Elite för dig som spenderar mycket eller vill ha status

Om du tycker status är viktigt eller spenderar mycket pengar så är detta kortet för dig. Du får upptill 2 poängrabatter på 50 % vilket är oerhört mycket värt om du använder de optimalt, tänk dock på att dessa inte kan kombineras. Men är ni ett sällskap på 4 personer så kan ni dela upp bokningen och därmed använda rabatten på upptill 2 person i varje bokning.

Själva kortet ger dig även Silver-status hos SAS och Star Alliance-gruppen. Silver-status får du eftersom varje gång du haft kortet i 12 månader så får du 20000 statuspoäng hos SAS och dessa ger dig direkt silver om du börjar från noll. Att nå upp i guld och toppnivån diamond blir även betydligt enklare om du strävar efter det då du behöver 20000 statuspoäng mindre. Tänk dock på att dessa statuspoäng inte kan användas till att resa med, utan de bidrar enbart till din status hos SAS.

Silverstatus ger dig bland annat när du flyger med SAS ett extra baggage och tillgång till business-checkin-diskar. Mellan 8 juli - 20 augusti samt 17 december - 8 januari får du även tillgång till fasttrack med silverstatus så du slipper köa i säkerhetskontrollen samt gratis tillgång till lounge för dig och din familj eller en gäst när du flyger med SAS. I loungen finns enklare mat och dryck (inkl. öl/vin) enligt buffé-koncept.

Premium för dig som spenderar lagom och inte bryr dig om status

Premium-kortet är bra för dig som inte bryr dig om status samt ändå inte inte räknar med spendera tillräckligt med pengar för att nå upp i den andra poängrabatten som man kan erhålla med Elite-kortet.

Kortet är annars väldigt likt Elite, den största skillnaden utöver poängrabatten är att färre extrakort ingår för din familj samt att poängintjäningen är marginellt sämre. Fördelen är dock att du får kortet för halva priset första året och därefter så är det betydligt billigare än Elite.

SAS American Express Classic

Classic-kortet är bra för dig om vill samla poäng hos SAS men som spenderar mindre pengar. Når du upp i 100 000 kr på ett kalenderår så får du en 50 % poängrabatt som gäller för upptill 2 personer i Europa med SAS-flyg.

En annan fördel med kortet är även att det är gratis. Intjäningen med kortet är dock därmed sämre och du tjänar 10 extrapoäng per 100 kr, handlar du på SAS.se så tjänar du dock 30 extrapoäng per 100kr. Något extrakort för dig själv ingår inte heller, däremot ingår ett för en familjemedlem så ni kan samla poäng ihop.

Finns det rabatter eller kampanjer när man skall skaffa Amex?

Vi har flera gånger fått frågan om det finns rabatter på årsavgiften när man skaffar Amex och dessvärre så finns det inga sådana vad vi kunnat hitta. När det kommer till kampanjer så är dessa väldigt sällsynta, så skall du skaffa ett Amex så brukar det alltid vara bäst att bli inbjuden.

Korta frågor och svar om SAS American Express

Är SAS Amex Elite bäst?

Kanske! Det är det bästa och dyraste kortet när det kommer till intjäning av SAS Eurobonuspoäng och ger dig hela 20 eurobonuspoäng per 100 kr du handlar för. Du har även möjlighet att få dubbla poängrabatter, en 50 % poängrabatt vid en spendering på 150 000 kr under ett kalenderår och ytterligare en poängrabatt när du passerar 300 000 kr under ett och samma kalenderår.

Skall jag skaffa ett SAS Amex Premium?

Om din målsättning är att flyga i SAS Business Class så anser vi att Premium-kortet är det bästa valet. Det ger en poängintjäning av 15 eurobonuspoäng per 100 kr du handlar för och när du uppnår 150 000 kr spendering under ett kalenderår så erhåller du 50% poängrabatten för upptill 2 personer.

Duger inte SAS Amex classic?

Det beror på. Om ditt mål är att åka SAS Business Class så behöver du i flera fall poängrabatten på 50 % och den kan du inte få med ett SAS Amex Classic. Men om du bara vill samla poäng så är SAS Amex Classic ett bra alternativ då det inte har någon årskostnad och ändå ger dig 10 eurobonuspoäng per 100 kr du handlar för.

Vilka betalkort finns med SAS American Express?

I skrivande stund så erbjuds SAS American Express Elite även som betalkort, det innebär att du får en faktura på allt du handlat för och måste betala den på förfallodatumet då du inte har någon kredit på så vis. SAS American Express Elite som betalkort kostar 6000 kr per år, dvs 1200 kr mer än om du väljer kreditkort-versionen.

Finns e-faktura för SAS American Express?

Ja, det finns och så fort du fått ditt SAS American Express så kan du logga in på din internetbank och ansöka om e-faktura. Du fyller då i din e-postadress samt kortnummer och därefter kommer du få fakturan som e-faktura.