Maximera poängintjäning på ditt kort

För att tjäna mycket bonus på ditt kort så behöver du använda kortet mycket. Så hur gör man? Här kommer några tips.

Det bästa sättet att tjäna mer bonus är att göra utlägg för nära och kära när de skall köpa dyrare varor, t.ex. kanske behöver systern ett nytt kök eller TV. Genom att göra utlägg så får du in bonus på ditt kort samtidigt som du faktiskt får tillbaka pengarna du lagt ut och därmed tjänar du bonus utan att ens använda dina pengar.

Ett annat sätt att tjäna bonus är genom att betala räkningar i den mån det går med kortet. Nu är det inte många som stöder detta än, men t.ex. mobiloperatörerna Vimla, Tre, Hallon och Comviq har börjat med möjligheten. Även tjänster som Spotify, Netflix, Viaplay m.fl. använder kortbetalning. Så vill du maximera bonusintjäningen så är tipset att kolla på vilka tjänster du har samt om de erbjuder kortbetalning. Om de inte gör det så kanske det är värt att byta till någon som gör det? Många bäckar små...

När det kommer till American Express-kort där man t.ex. behöver nå 150 000kr för att få en poängrabatt på 50% som kan vara värd oerhört mycket om den används rätt (t.ex. för affärsklass eller första klass) så är ett populärt sätt att betala olika räkningar med kortet. För att betala räkningar (som normalt betalas till plus/bankgiro) så använder man en tjänst som t.ex. Billhop och betalar en avgift på 2,5%.

Detta kan låta dumt, men låt oss ta ett exempel. Vi säger att man bara klarar av att nå 100 000kr på sitt Amex-kort men samtidigt inser att om man betalar alla sina räkningar varje år så kommer man faktiskt upp i gränsen på 150 000kr. Det betyder att man under året får betala 1250kr i avgift för att betala räkningarna, dvs 2.5% på 50 000kr.

Alltså har man köpt poängrabatten för 1250kr kan man säga. Använder man poängrabatten till "business class" eller "first class" så är den dock generellt värd långt över 1250kr. För ekonomibiljetter blir värdet mindre och man kan t.om. gå back på det, så där gäller det att veta vad man gör. I och med att det är en 50% rabatt så gäller ju generellt att desto dyrare något är desto större är rabatten även.

Ytterligare ett sätt att tjäna bonus är att flyga och olika kringtjänster. Det förmodligen bästa bonusprogrammet just nu för de flesta är Norwegians och erbjuder t.ex. dig att tjäna bonus på när du flyger med Norwegian, köper flygbussbiljetter samt handlar i över 100 olika nätbutiker (utöver den bonus du alltid får när du betalar med ditt Norwegian Visa-kort). Du kan även t.ex. få poäng genom att skaffa larm, byta elbolag, beställa blommor eller varför inte linser och glasögon?

SAS Eurobonus-program påminner starkt om Norwegians och är mer avancerat. Det betyder att det finns mer att hämta hem där under förutsättning att man sätter sig in i det ordentligt. Speciellt förmånligt är Eurobonus för de som spenderar 150 000kr och skaffar ett American Express-kort. Spenderar man lite eller saknar lust eller tid så är generellt Norwegian-programmet enklare att få ett bra värde för poängen man samlat in.