Inledning

Välkommen till vår guide där vi lär dig att bli en poängjägare. Har du hört talas om folk som fått resor gratis men trott det är en skröna? Det är ingen skröna och med lite kunskap kan du bli en av de som får resor gratis och får bonus på det mesta du handlar. Spenderar du riktigt mycket så kan du t.om. få en businessclass-resa nästan gratis.

Hur fungerar detta då? Väldigt förenklat så varje gång du handlar så betalar den du handlar hos en kortavgift till bank och kortföretag. Vanligtvis så behåller banken denna avgift och går därmed med vinst på att du handlar med ditt kort. Otroligt nog så tar även bankerna ofta ut en årsavgift för kortet vilket gör att de gör stora vinster på deras kortverksamhet.

Som tur så har det kommit flera banker och kort som ger något tillbaka till oss som använder dessa. Man väljer med andra ord att dela ut en del av kortavgifterna man får in som bank till oss användare samtidigt som man i många fall erbjuder korten utan årsavgift. För bankerna är detta lönsamt då man får nya kunder och kunderna använder korten i större utsträckning om de får något tillbaka. Dessutom så tenderar man ju även att få mer lojala kunder om man faktiskt delar vinsten istället för att ta den själv.

Korten i sig är kreditkort vilket innebär att när du skaffar korten så får du en kredit på t.ex. 20000 kr och kan handla för detta. Beroende på kort så får du upptill ca 45 dagar efter en faktura med dina inköp. Många kortutgivare erbjuder även autogiro och e-faktura för att göra det ännu smidigare. Fakturan du får betalar du annars precis som dina vanliga räkningar till fullo och då uppstår inga räntekostnader.

För att göra guiden mer lättöverskådlig så har vi delat upp den i flera delar. Välj en del eller fortsätt bara till nästa sida.

Korta frågor och svar om bonuskort

Kan man få gratis resor med bonuskort?

Ja, har du en bra strategi och samlar poäng utan att slösa dessa på onödiga saker så kommer du med största sanolikhet kunna samla ihop tillräckligt många poäng till en resa. Tänk dock att hos SAS så får du betala skatter och avgifter på bonusresor, så helt gratis blir det inte.

Hur tjänar banker pengar på gratis kreditkort (utan årsavgift)?

Varje gång du betalar med ditt bonuskort så får kortutgivaren lite pengar, det innebär att desto mer du handlar och betalar med ditt kort desto bättre kund är du. Och har du ett bonuskort så tjänar du även poäng vilket är trevligt även för dig.

Hur hög kredit kan man få på sitt bonuskort?

Detta varierar då vissa kort erbjuder upptill en viss gräns. Vad du får för gräns baseras annars på din årsinkomst och de flesta bonuskort kräver att du har en årsinkomst runt 100 000 kr per år för att de skall beviljas. Så har du en mindre årsinkomst än så kan det bli svårt att skaffa ett bonuskort.

Hur länge får man räntefritt på sitt bonuskort?

Det varierar mellan korten, så läs alltid på kortutgivarens sida för exakta tider. Men vanligt i Sverige på korten är att man har ca 30-60 räntefria dagar.

Hur betalar man fakturan på sitt kreditkort?

Vanligaste och bästa sättet är att ansöka om autogiro eller e-faktura beroende på vad bonuskortets kortutgivare erbjuder. Vi avråder från pappersfaktura då det kan medföra avgifter upp till ca 50 kr per faktura.