Inledning

Välkommen till vår guide där vi lär dig att bli en poängjägare. Har du hört talas om folk som fått resor gratis men trott det är en skröna? Det är ingen skröna och med lite kunskap kan du bli en av de som får resor gratis och får bonus på det mesta du handlar. Spenderar du riktigt mycket så kan du t.om. få en businessclass-resa nästan gratis.

Hur fungerar detta då? Väldigt förenklat så varje gång du handlar så betalar den du handlar hos en kortavgift till bank och kortföretag. Vanligtvis så behåller banken denna avgift och går därmed med vinst på att du handlar med ditt kort. Otroligt nog så tar även bankerna ofta ut en årsavgift för kortet vilket gör att de gör stora vinster på deras kortverksamhet.

Som tur så har det kommit flera banker och kort som ger något tillbaka till oss som använder dessa. Man väljer med andra ord att dela ut en del av kortavgifterna man får in som bank till oss användare samtidigt som man i många fall erbjuder korten utan årsavgift. För bankerna är detta lönsamt då man får nya kunder och kunderna använder korten i större utsträckning om de får något tillbaka. Dessutom så tenderar man ju även att få mer lojala kunder om man faktiskt delar vinsten istället för att ta den själv.

Korten i sig är kreditkort vilket innebär att när du skaffar korten så får du en kredit på t.ex. 20000kr och kan handla för detta. Beroende på kort så får du upptill ca 45 dagar efter en faktura med dina inköp. Många kortutgivare erbjuder även autogiro och e-faktura för att göra det ännu smidigare. Fakturan du får betalar du annars precis som dina vanliga räkningar till fullo och då uppstår inga räntekostnader. Känner du att detta är jobbigt så kan du istället ansöka om lägsta möjliga kredit och välja att sätta in pengar i förväg på kortet och använda dessa. Sätter du in pengar i förväg och ligger på plus så kommer dina fakturor att vara på 0kr och blir mest som kontoutdrag.

För att göra guiden mer lättöverskådlig så har vi delat upp den i flera delar. Välj en del eller fortsätt bara till nästa sida.