Är bonuskort något för mig?

De vanligaste argumenten för att inte börja samla poäng eller återbäring är att det är krångligt säger folk vi har frågat. Man orkar inte beställa ett nytt kort och man tror inte att detta skall ge något tillbaka eller väldigt lite.

Sanningen är dock att det är busenkelt att beställa ett nytt kort och därmed börja tjäna något. Till att börja med så använder de flesta ett kort de betalar för från sin vanliga bank. Detta kostar ca 300-400 kr per år, så genom att säga upp detta kort så har man direkt sparat 300-400 kr per år. Det vill säga direkt så har man sparat något.

Utöver detta så har man ett kort som t.ex. ger 0,5 % tillbaka i bonus. Vi säger att man väljer ett kort som ger 0,5 % tillbaka och att man betalar med sitt kort i snitt 5000 kr per månad. På ett år blir detta 60000 kr och det innebär att man får tillbaka 300 kr i bonus utöver de 100-200 kr man sparat.

Så hur fungerar det med kreditkort istället för det vanliga bankkortet?

Ett vanligt bankkort skaffar du från banken och när du handlar så dras pengar direkt från kontot. Ett kreditkort fungerar lite annorlunda men ändå rätt likt.

Det fungerar nämligen som så att du får ytterliggare ett "konto" kan man säga (som du kan logga in på och se saldo och vad du köpt). Däremot en gång i månaden så får du en räkning/faktura.

Vi rekommenderar att man använder e-faktura för då kommer den direkt på din vanliga banks inloggning och det blir som med alla andra räkningar du har för t.ex. hyra/mobilabonnemang och liknande. Klickar du upp e-fakturan för kreditkortet så får du upp alla kortköp du gjort under perioden samt den totala summan. Därefter så är det bara att fylla i den totala summan på efakturan och godkänna e-fakturan så den betalas precis som alla andra räkningar du har via e-faktura.

Så kortfattat kan man säga att den enda skillnaden att ha ett kreditkort istället för ett bankkort är att du får en faktura/e-faktura mer i månaden som du skall godkänna. Lite jobb med andra ord, samtidigt som belönningen är rätt fin.

Gör du mycket utlägg eller spenderar mycket varje månad?

Spenderar man mycket når summan 150 000 kr på ett kalenderår så kan man "tjäna" in en affärsklass/businessclass-resa bara genom att betala med rätt kort. En businessclass-resa som många gånger kostar från 10000-30000 kr. Det betyder att bara genom att betala med rätt kort så har man tjänat flera tusentals kronor, eller iaf sparat för man kanske inte hade köpt en businessclass-resa annars utan nöjt sig med en ekonomibiljett. Möjligheterna är stora och på nästa sida i denna guide så får du ett konkret exempel på hur du under ett år kan tjäna in poäng till en affärsklass-resa.

Finns det några nackdelar?

Kortet är ett kreditkort vilket innebär att du varje månad får en räkning/faktura på alla inköp du gjort den senaste perioden. Så länge du betalar hela fakturan i tid så uppstår inga extra kostnader. Skulle du någon månad inte ha möjlighet att betala hela fakturan så kan du välja att delbetala den, men då tillkommer ränta vilket gör att det blir dyrare för dig.

Korta frågor och svar om bonuskort är något för en

Är det krångligt med bonuskort?

Generellt inte, väljer du ett bonuskort som är ett Visa eller Mastercard så kommer det fungera precis lika bra som ditt vanliga bankkort som även det är ett Visa eller Mastercard.

Hur mycket bonus i pengar ger ett bonuskort?

Det finns en mängd olika bonuskort men de flesta ger en bonus på ca 0,5 % på varuköp man gör med kortet. Så handlar du för 100 000 kr på ett år så innebär det 500 kr tillbaka i bonus.

Får man mer tillbaka genom att samla flygpoäng?

Både och! Med Norwegian så får du 0,5 % cashpoints vilket i stora drag betyder att du får lika mycket tillbaka som att välja ett cashback-kort som även det ger 0,5 % bonus men där du kan dra av det på fakturan. Väljer du att samla SAS Eurobonuspoäng så kan du få ett högre värde än 0,5 % under förutsättning att du nyttjar poängen på resor.

Vad skiljer debitkort från kreditkort?

Med ett debitkort, som även ibland kallas bankkort så dras pengarna direkt från ditt konto. På ett kreditkort så har du istället som ett till konto där alla dina köp hamnar och därefter får du en faktura med alla dina köp. Fakturan kommer normalt en gång i månaden vilket innebär att det kan ta upptill 60 dagar beroende på bonuskort från att du gjort ett köp till att det skall betalas.

Vad händer om man inte betalar fakturan för bonuskortet?

Alla bonuskort kräver att du betalar ett minsta belopp, betalar du detta så åker du på ränta och extra avgifter vilket vi avråder från starkt. Du bör därför alltid betala hela beloppet på fakturan och vara noga med att göra det i tid, på så vis slipper du ränta på dina varuköp.