Är detta något för mig?

De vanligaste argumenten för att inte börja samla poäng/återbäring är att det är krångligt säger folk vi har frågat. Man orkar inte beställa ett nytt kort och man tror inte att detta skall ge något tillbaka eller väldigt lite.

Sanningen är dock att det är busenkelt att beställa ett nytt kort och därmed börja tjäna något. Till att börja med så använder de flesta ett kort de betalar för från sin vanliga bank. Detta kostar ca 300-400kr per år, så genom att säga upp detta kort så har man direkt sparat 300-400kr per år. Det vill säga direkt så har man sparat något.

Utöver detta så har man ett kort som t.ex. ger 1% tillbaka i bonus. Vi säger att man väljer ett kort som ger 1% tillbaka och att man betalar med sitt kort i snitt 5000kr per månad. På ett år blir detta 60000kr och det innebär att man får tillbaka 600kr i bonus utöver de 300-400kr man sparat.

Så hur fungerar det med kreditkort istället för det vanliga bankkortet?

Ett vanligt bankkort skaffar du från banken och när du handlar så dras pengar direkt från kontot. Ett kreditkort fungerar lite annorlunda men ändå rätt likt.

Det fungerar nämligen som så att du får ytterliggare ett "konto" kan man säga (som du kan logga in på och se saldo och vad du köpt). Däremot en gång i månaden så får du en räkning/faktura.

Vi rekommenderar att man använder e-faktura för då kommer den direkt på din vanliga banks inloggning och det blir som med alla andra räkningar du har för t.ex. hyra/mobilabonnemang och liknande. Klickar du upp e-fakturan för kreditkortet så får du upp alla kortköp du gjort under perioden samt den totala summan. Därefter så är det bara att fylla i den totala summan på efakturan och godkänna e-fakturan så den betalas precis som alla andra räkningar du har via e-faktura.

Så kortfattat kan man säga att den enda skillnaden att ha ett kreditkort istället för ett bankkort är att du får en faktura/e-faktura mer i månaden som du skall godkänna. Lite jobb med andra ord, samtidigt som belönningen är rätt fin.

Gör du mycket utlägg eller spenderar mycket varje månad?

Spenderar man mycket når summan 150 000kr på ett kalenderår så kan man "tjäna" in en affärsklass/businessclass-resa bara genom att betala med rätt kort. En businessclass-resa som många gånger kostar från 10000-30000kr. Det betyder att bara genom att betala med rätt kort så har man tjänat flera tusentals kronor, eller iaf sparat för man kanske inte hade köpt en businessclass-resa annars utan nöjt sig med en ekonomibiljett. Möjligheterna är stora och på nästa sida i denna guide så får du ett konkret exempel på hur du under ett år kan tjäna in poäng till en affärsklass-resa.

Finns det några nackdelar?

Kortet är ett kreditkort vilket innebär att du varje månad får en räkning/faktura på alla inköp du gjort den senaste perioden. Så länge du betalar hela fakturan i tid så uppstår inga extra kostnader. Skulle du någon månad inte ha möjlighet att betala hela fakturan så kan du välja att delbetala den, men då tillkommer ränta vilket gör att det blir dyrare för dig.

Så ett tips är att du inte väljer högre kredit än vad du faktiskt behöver. Du kan faktiskt göra som så till och med att du väljer lägsta möjliga och istället sätter in pengar på kortet i förväg (vilket är möjligt på de flesta kreditkort). Du behöver då aldrig använda krediten samtidigt som fakturorna du får kommer att ligga på 0kr att betala (då du ligger på plus).